Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de theatermakers over acteerkwaliteiten vaste acteurs

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Schoonheid
Theatermakers denken dat de neiging van het publiek is om vooral te kijken naar wat acteurs met een beperking niet kunnen, terwijl zijzelf het vooral belangrijk vinden om hun sterke kanten te honoreren en te benutten. Zij zien daarbij kwaliteiten als punctualiteit, krachtig in hun taal en de manier waarop zij zich non-verbaal uiten. Ook waarderen zij de puurheid van de acteurs; zij zijn authentiek en leven in het nu. Verder noemen ze hen impulsief en kijken zij anders tegen de wereld aan. Omdat ze de realiteit anders ervaren, komen zij vanuit een andere laag tot de kern van theater maken. Dan ontstaat er een ontroerende schoonheid die niet vooraf bedacht is.

Complimenten
Het is voor theatermakers een kunst om acteurs met een beperking tot zijn/haar recht te laten komen. Daarom geven zij veel complimenten als ze hun kwaliteiten weten te benutten.
Het niveau van professionaliteit van de spelers is onderling verschillend, net als de mate waarin iemand de mogelijkheid heeft om te groeien. Theatermakers benoemen ook het gevaar van het onderschatten van de kwaliteiten van de acteurs met beperking, zowel door henzelf als door de betreffende acteurs.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud