Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Samenwerken
in zes sferen

Door heel precies naar de interviews te luisteren, hebben de onderzoekers 6 onderwerpen gevonden waarover de acteurs, de begeleiders en de theatermakers vertelden. Deze onderwerpen noemden zij ‘sferen’. Deze 6 sferen hebben veel met elkaar te maken en vormen daarom samen ook weer een geheel. Onderzoekers noemen zo’n geheel ‘een model’. In dit project kreeg dit model kreeg de naam ‘Atomiummodel’.
Breng een bezoek aan het Atomiummodel, ontdek wat je tegenkomt en wat je wel of niet interesseert. Lees en luister naar wat de acteurs met en zonder een beperking, de begeleiders en de theatermakers in elke sfeer van het model te vertellen hebben.

Het Atomiummodel

Bij het kiezen van de naam ‘Atomiummodel’ is gedacht aan een bekend museum in Brussel. Het gebouw bestaat uit 9 ijzeren bollen (in het Frans heten deze bollen ‘sferen’). Deze bollen zijn met ijzeren buizen (met roltrappen erin) met elkaar verbonden zijn. Het museum werd gebouwd in 1958 voor de Wereldtentoonstelling die dat jaar in België plaatsvond.

Dat we het Atomium in Brussel als voorbeeld gebruikt hebben, kun je als volgt begrijpen: het Atomium is een museum. In een museum wordt in verschillende zalen van alles tentoongesteld, maar je kunt je eigen weg kiezen. Als je in een zaal (in een bepaalde sfeer) terecht komt die je interessant vindt, kun je er wat langer rondkijken. Kom je bij een onderdeel van de tentoonstelling (een bepaalde sfeer) dat je minder interesseert, kun je gewoon wat sneller doorlopen.

Zo zijn ook de uitkomsten van het project verdeeld over 6 sferen. In elke sfeer kun je kennismaken met een bepaald onderwerp dat te maken heeft met samenwerken in inclusief theater, kun je lezen en horen wat acteurs met en zonder beperking, begeleiders en theatermakers over dit onderwerp te vertellen hadden.

3 van de 6 sferen gaan vooral over samenwerking tijdens het maakproces, dit zijn de ‘op de vloer-sferen’, 3 andere sferen gaan vooral over wat inclusief theater in de maatschappij teweegbrengt: de ‘naar buiten gerichte sferen’.

Iets willen bereiken

Op de vloer

Van elkaar verschillen en toch gelijk zijn

Naar buiten

Omgaan met grenzen

Op de vloer

Serieus genomen worden, maar ook zelf acteren serieus nemen

Naar buiten

Jezelf zijn en toch professioneel acteren

Op de vloer

Publiek vermaken of aan het denken zetten

Naar buiten

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud