Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de theatermakers over artistieke ambitie

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Het beste uit de spelers halen
De artistieke kwaliteit van een voorstelling kan deze een gelaagdheid geven die de kijkervaring van het publiek versterkt: de kijker krijgt meerdere ingangen om te reflecteren op thema’s als uitsluiting en anders zijn.
Wat de samenwerking betreft hechten theatermakers groot belang aan gelijkwaardigheid. Als regisseur willen zij het beste uit hun spelers halen, met of zonder beperking. Het inclusief werken vraagt soms om het tempo aan te passen en de juiste toon en spelingangen te vinden. Maar de onverwachte reacties van acteurs met een beperking zorgen in de samenwerking soms voor verwarring en verwondering, waardoor ruimte ontstaat voor ideeën en nieuwe ervaringen.

Dilemma’s en idealen
Voor theatermakers zijn er in het inclusief werken allerlei dilemma’s en idealen. Zo werken zij nu vaak met grote groepen, wat de wens oproept om met een kleine groep spelers een voorstelling te maken. Een gemis is het ontbreken van een opleiding voor mensen met een beperking in dans, muziek en theater, evenals betaald werk in de culturele sector voor deze doelgroep.
Als ideaal noemen theatermakers dat zij beter willen worden in het bedenken van theatrale opdrachten waarin acteurs met en zonder beperking gelijkwaardig worden meegenomen. Daarnaast willen zij een balans vinden tussen hun persoonlijke maatschappelijke waarden en de eigen artistieke ambitie.
Een ideaal is ook dat gesubsidieerde reguliere theatergezelschappen per seizoen tenminste één inclusieve voorstelling uitbrengen en dat er ‘publiekwerkers’ worden aangesteld die het publiek op een inclusieve manier bij voorstellingen betrekken.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud