Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de acteurs met beperking over emoties

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Emoties

Acteurs met beperking ervaren talloze emoties tijdens het hele proces. Die variëren van positieve emoties zoals: het toneelspelen leuk vinden, tevreden zijn over hoe het gaat, geraakt of gelukkig worden door hun rol. Ook voelen zij zich vrij wanneer ze iemand anders kunnen spelen, ze worden blij van een compliment en gelukkig als het publiek lacht, ze zijn gelukkig als er een klik is met de andere acteurs, als ze samen lachen en grappen maken, ze vinden het leuk om op tournee te gaan en om te improviseren. De ene acteur met beperking wordt blij van een mooie rol, de ander van dansen en bewegen en weer een derde vooral van zingen en muziek.

Teleurgesteld

Maar ook negatieve emoties spelen mee. Zo kunnen acteurs met een beperking verdriet voelen als er iets misgaat, boos worden als iets niet gaat zoals afgesproken of verdrietig als een collega weggaat. Ook zijn ze soms teleurgesteld als ze niet bij hun vriend in het groepje zitten, en vinden ze het niet altijd leuk als er spelletjes gedaan worden om te tijd te doden. Onbegrip bij anderen of bij zichzelf kan ook verdriet oproepen. Verder noemen zij het vervelend als de begeleider te streng of betuttelend is, en irriteren zij zich soms aan mede-acteurs. Ze vinden het naar om geplaagd te worden. Vaak worden deze emoties benoemd naar de regisseur, maar niet altijd.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud