Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen theatermakers over financiën

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Autonomie
Theatermakers kijken enerzijds positief naar de (structurele) financiering uit het zorgbudget; dit zorgt voor continuïteit en het werkt tijdbesparend. Anderzijds vinden zij dit budget te klein om zich te kunnen meten met reguliere theatergezelschappen, en zo blijft inclusief theater volgens hen afhankelijk van het belang dat een zorgorganisatie er in een bepaalde fase aan hecht.
De ene theatermaker heeft minder moeite met een projectmatige aanpak van inclusief theater dan de andere. Ze vinden het vooral belangrijk dat inclusief theater betaald wordt uit het kunstbudget, loskomt van zorgbudgetten en (minstens) in lijn komt met de financiering van andere kunstvormen. Zij zien dit als noodzakelijk om autonoom te kunnen werken, waardoor zij een professionaliseringsslag kunnen maken en een publiek aan zich kunnen binden.

Tussen wal en schip
Theatermakers vinden het lastig dat overheidsbudgetten voor zorg en welzijn en educatie en kunst gescheiden zijn, waardoor inclusief theater qua financiering tussen wal en schip raakt. Het is tijdrovend en lastig in het maakproces om die gescheiden geldstromen te moeten combineren. Toch hebben theatermakers ook positieve ervaringen op dit punt.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud