Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.
Herkenning
Wat theatermakers willen bereiken is dat toeschouwers geconfronteerd worden met hun vooroordelen en zich nu en dan ongemakkelijk voelen, zodat die vooroordelen herijkt kunnen worden. Dat geldt zowel naar mensen met een beperking als bijvoorbeeld naar mensen uit een andere cultuur. Het is voor een theatermaker belangrijk dat het publiek de spelers echt zíet, als mens. Een graadmeter daarin kan zijn dat het publiek zich na afloop afvraagt wie nu eigenlijk een beperking had. Ook de herkenning van de thema’s helpt daarbij; ‘we hebben in feite dezelfde zorgen’.
Intimiteit en dood
Theatermakers vragen zich af of er een grens is aan het confronteren en shockeren van het publiek, vooral als het gaat over zaken als intimiteit, seksualiteit of over afscheid en dood. Dit is vooral een issue als in het publiek veel familie en bekenden van de acteurs zitten. Bovendien, zeggen theatermakers, het moet te allen tijde artistiek blijven.
Theatermakers vinden het belangrijk dat het publiek actief betrokken wordt bij de voorstelling. Dat er nagepraat wordt over de inhoud van de voorstelling en niet over ‘wat kon Jantje leuk zingen’ of ‘wat waren ze schattig’. Hun ideaal is om de grens tussen publiek en spelers zoveel als mogelijk te doen vervagen.