Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de acteurs met beperking over het maakproces

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Veel ambitie
Acteurs met een beperking zijn graag ‘gewoon als kunstenaar bezig’. Zij voelen zich over het algemeen geaccepteerd in de samenwerking met de groep en zouden graag ook bij andere theatergezelschappen meedoen.
Er klinkt veel ambitie uit de respons van de acteurs met een beperking. Het repetitieproces biedt uitdagingen om nieuwe dingen te doen, om rollen te spelen die ze leuk vinden, verschillende opdrachten te krijgen, meerdere kunstdisciplines uit te voeren of zelf teksten te schrijven. Zij vinden het bevrijdend om uit de werkelijkheid te kunnen stappen en dingen te spelen die je in het echt nooit kan doen. Het spelen van solo’s en belangrijke scènes vinden zij het leukst; een scène vaak herhalen juist vervelend.

Acrobatiek
Acteurs met een beperking leren tijdens het maakproces dingen als dansen en acrobatiek van acteurs zonder beperking. Zelf begeleiden zij soms ook onderdelen van het repetitieproces, zoals de warming up.
Acteurs met een beperking zijn zich ervan bewust dat het maken van een voorstelling op basis van improvisatie met zich meebrengt dat er voortdurend dingen veranderd worden, soms nog tijdens het spelen van de voorstelling. Zij geven aan dat het hen als acteur leert om open te staan voor verandering, maar ook dat dit best lastig voor hen is. Ze worden graag ruim van tevoren geïnformeerd over veranderingen, zodat zij zich er mentaal op voor kunnen bereiden.

Interactie met publiek
De spelopdrachten van de ArtEZ-studenten vinden zij moeilijk. Maar aangeven dat zij zich ongemakkelijk voelen in een spelopdracht wordt in het moment zelf als lastig ervaren. Acteurs met een beperking geven aan dat zij zich vaak pas achteraf realiseren dat ze ook ‘nee’ hadden kunnen zeggen.
Acteurs met een beperking spelen het liefste voor een regulier publiek, om na afloop van de voorstelling met elkaar te kunnen praten en te horen wat de toeschouwers ervan vonden. Het doorbreken van de vierde wand en reageren op de reacties van het publiek, of iemand uit het publiek aanspreken vanuit de rol, ervaren zij als fijne interactie met het publiek.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud