Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de theatermakers over (on)gelijkwaardigheid

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Machtsverhoudingen
In de ogen van theatermakers zijn acteurs met een beperking niet zielig, noch hebben zij hulp nodig. Gelijkwaardigheid heeft voor hen te maken met machtsverhoudingen. Hoe je op elkaar reageert kan heel subtiel zijn. Het kan zijn dat acteurs zonder beperking zich impliciet toch ‘beter’ voelen dan acteurs met een beperking, wat bijvoorbeeld zichtbaar wordt als zij een rol als ondersteuner op zich nemen terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Als theatermaker kun je spelen met machtsverhoudingen om dit aan de kaak te stellen.

Opleiding
Waarin theatermakers ongelijkwaardigheid ervaren, is in het tempo van de repetities. Dit wordt vaak aangepast en er is meer herhaling nodig voor acteurs met een beperking, die bovendien gewend zijn dat er voor hen gezorgd wordt. Dit kan voor acteurs zonder beperking weleens gaan wringen.
Gelijkwaardigheid moet niet alleen bij de acteurs zitten maar in de hele voorstelling, op alle niveaus en in alle geledingen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als de techniek ook gedaan wordt door iemand met een beperking.
Echte gelijkwaardigheid is overigens wel moeilijk zolang de acteurs met beperking geen opleiding hebben kunnen doen.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud