Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de acteurs met beperking over persoonlijke begeleiding

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Verschillende zaken zijn voor acteurs met een beperking behulpzaam wanneer het gaat om het verleggen van hun grenzen. Zij noemen bijvoorbeeld de klik die er al dan niet is met hun begeleider, zowel op het persoonlijke als het professionele vlak. Wanneer acteurs begrip en steun ervaren van hun begeleiders en van mede-acteurs zonder beperking, durven zij op de vloer ook makkelijker persoonlijke grenzen te verleggen omdat ze zich in de relatie veilig en geaccepteerd voelen.

Betutteling
Als hun begeleiders ook als acteur aan de voorstelling meewerken, bieden acteurs met een beperking op hun beurt ook steun aan hun begeleiders, zodat ook zij hun grenzen durven te verleggen. Zij ervaren veel gelijkwaardigheid omdat ze zien dat iedereen wel ergens een beperking heeft.

Volgens acteurs met een beperking zorgen begeleiders ervoor dat de acteurs op de vloer niet te veel last hebben van hun beperking, maar soms leidt dit wel tot begrenzing en soms zelfs tot betutteling. Dit wordt als heel onprettig ervaren en het is maar moeilijk af te leren. Boosheid en irritaties kunnen het gevolg zijn.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud