Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de acteurs zonder beperking over persoonlijke begeleiding

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Een open houding, dat streven acteurs zonder beperking na in de samenwerking met acteurs met een beperking. Als zij bij voorbaat grenzen aan de relatie moeten stellen ervaren ze dat als ongelijkwaardig. Soms blijkt dat echter toch nodig, bijvoorbeeld om het onderscheid tussen persoonlijke en professionele relatie te verhelderen.
Een lastig punt vinden de acteurs de mate van vrije expressie van acteurs met een beperking in het licht van de eigen artistieke ambities. Ze ervaren regelmatig een ethisch dilemma, doordat acteurs met een beperking de impact van een scene niet altijd goed overzien. Dit vergroot in hun ogen de verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld een regisseur, of, in het geval van deelname aan een televisieprogramma of een optreden met een BN’er, van een producent. Zorgvuldige beloftes en een goede follow-up zijn dan extra belangrijk.

Huilbui
Acteurs zonder beperking zijn blij dat acteurs met een beperking een eigen begeleider hebben. Dit verduidelijkt hun rol in het maakproces en het helpt om hun persoonlijke omstandigheden zoveel mogelijke buiten het maakproces te houden. Een acteur kan bijvoorbeeld weleens een huilbui krijgen waardoor hij of zij buiten de voorstelling komt te staan, zonder zich dat te realiseren. Dan wordt de artistieke grens overschreden en dat is voor acteurs zonder beperking lastig. Daarom is goede begeleiding tijdens het maakproces zo belangrijk. Maar begeleiders moeten ook weer niet té zorgzaam zijn voor de acteurs met een beperking.

Gedragsverandering
Volgens acteurs zonder beperking is acteren samen met acteurs met een beperking een kwestie van goed kijken en luisteren, van empathie en geduld. Zij maken daarin zelf een ontwikkeling door, van een zorgzame naar een meer gelijkwaardige houding ten opzichte van de acteurs met een beperking. Beginnen zij vaak met het idee dat acteurs met een beperking wel mee moeten kunnen, gaandeweg laten zij dit los. Dan stellen ze zich open voor wat er gebeurt en spelen daarop in. Deze evolutie vraagt zowel een gedragsverandering van henzelf als van de acteurs met een beperking.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud