Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de begeleiders over persoonlijke begeleiding

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Begeleiders
In de meeste gezelschappen fungeren begeleiders als ondersteuner van de acteurs met een beperking, maar soms spelen zij zelf ook mee in de voorstelling. Dat leidt in feite tot twee rollen: adviseren van de regisseur tijdens het maakproces en van de acteurs bij het acteren (en alles daaromheen). Zelf ervaren zij dit meestal als verrijkend, maar het is ook weleens lastig om de verschillende rollen met elkaar te verenigen. Dan is het soms beter een proces op zijn beloop te laten en niet te bemiddelen.
Maar de dienstbare of ‘voedende’ rol die zij op de vloer hebben, heeft toch wel de overhand. Want ook al juichen zij het toe dat acteurs met een beperking uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen (de acteurs willen dit meestal zelf ook), toch moeten de grenzen van de acteurs gerespecteerd worden. Begeleiders zien zich als intermediair tussen de acteurs en de regisseur, niet alleen op hun verzoek maar ook op eigen initiatief. Mochten zij bijvoorbeeld zien dat een scène stigmatiserend dreigt te worden, dan kunnen ze daar een alternatief voor aandragen – en dat doen ze dan ook.

Dit doet goed
De betrokkenheid op elkaar in het theatergezelschap doet de begeleiders ook zelf goed. Zij merken dat ze een professionele groei doormaken als begeleider en als acteur doordat ze samenwerken met collega’s. Zo geeft een begeleider het voorbeeld dat ze moest zingen op het toneel en dat niet echt durfde. Door het voorbeeld van de spelers, die met hart en ziel zongen, werd ze over de streep getrokken om het ook te doen.

Begeleiders voelen zich verantwoordelijk om de gastspelers te helpen bij het leren kennen van de vaste acteurs. Zij laten gastacteurs graag zien dat zij gelijkwaardig omgaan met de acteurs met een beperking. De gastacteurs van hun kant brengen weer een nieuwe dynamiek mee die ook voor begeleiders prettig is.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud