Adres
Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam,
Vragen?
busmb@hr.nl

Wat zeggen de theatermakers over samenwerken

Citaat
Luister naar een fragment uit één van de interviews, ingesproken door acteurs van Theater Babel Rotterdam. Eerst wordt verteld waar het fragment over gaat, daarna volgt het letterlijke citaat.

Voorbij de beperking
Theatermakers streven in hun voorstellingen naar het opheffen van het verschil tussen acteurs met en zonder beperking: “Voorbij aan de beperking”. De verschillen moeten echter wel worden onderkend, als een voorwaarde om het persoonlijk talent van iedere acteur in te kunnen zetten en in de voorstelling vorm te kunnen geven. Acteurs met een beperking kijken op andere manieren naar de wereld en dat is voor regisseurs interessant en belangrijk. Als specifieke taak zien zij het verwezenlijken van een gelijkwaardige samenwerking en het tonen van het spelerscollectief als één geheel.

Collega’s
Openheid en nieuwsgierigheid zijn de basis voor het proces. Theatermakers vinden het belangrijk om oog en oor hebben voor wat er allemaal speelt zodat er een gezamenlijke taal en structuur kan ontstaan. Bijvoorbeeld door het begrip ‘collega’s’ te introduceren om privé en werk van elkaar te kunnen onderscheiden.

Op de toppen van je kunnen
Theatermakers zijn op zoek naar nieuwe ingangen en methodes om spelstromen op gang te brengen. In de keuze van de thema’s van de voorstellingen willen zij onderwerpen als seksualiteit of dood niet uit de weg gaan. Hoewel het werkproces een helende werking kan hebben voor acteurs met en zonder beperking, ligt de focus van de regisseur op het maken van de voorstelling.
Ideaal is een rolverdeling waarin iedere speler zijn of haar kwaliteiten kan tonen. Acteurs met en zonder beperking moeten op de toppen van hun kunnen spelen en tegelijkertijd een helicopterview houden. Een veilige werksfeer is een vereiste om de grenzen op te kunnen zoeken van wat acteurs met en zonder beperking kunnen, om op die manier hun spelkwaliteiten verder te ontwikkelen.

Wij gebruiken cookies voor een goed functionerende website Privacybeleid

Ga naar de inhoud